Guitar Lounge
KLIKKBLUES JAMBOREE 2005 - Nemzetközi Blues Fesztivál


Robert Johnson

szájharmonika, gitár, ének

1911.máj.18 Hazlehurt – 1938.aug.16 Greenwood (Mississippi)

Robert tinédzser korának első éveiben kezdett érdeklődni a zene iránt. Először a dorombként ismert jew´s harpon játszott, majd szájharmonikázni kezdett. Az Indian Creek Schol nevű iskolába járt. Nem volt buzgó tanuló, és látásproblémái voltak. A 20-as években mostohanővére vett neki szemüveget de nem hordta.

Későbbi évek folyamán sokat zenélt, főleg az akkor népszerű számokat játszotta.Robert önmagát farmernek tekintette amikor 1929-ben feleségül vette a 16 éves Virginia Travist aki a nyár folyamán terhes lett. Nagyon büszke volt és gondosan óvta feleségét de mindez hiábavaló volt mert 1930 áprilisában Viginia és a csecsemő szülés közben meghalt.
Robert számára csak a zenélés nyújtott vigaszt és ekkor határozta el magát hogy megtanul gitározni. Kölcsönkért gitárjával csak zajt csapott és bosszantotta az embereket.

Ekkor pár hónapra eltűnt és amikor megjelent, héthúros gitárjával egy este elkezdett játszani, mindenkinek tátva maradt a szája. Azokban a hónapokban amíg távol volt, a legenda szerint „ eladta lelkét az ördögnek hogy megtanítsa őt gitározni“. Második feleségét Callie-t aki - idegösszeomlást kapott – otthagyva elidult, tovább kellett mennie a számára kijelölt úton. „ Született csavargó volt, ott volt az otthona ahol a kalapja“ A nők és az ital – az ördög ebben a két formájában jelentkezett Robert Johnson életében.

A Greenwood Three Forks Store nevű kocsmában játszott ahol összejött egy nővel aki a helybéli csapszék vezetőjének felesége volt. A szünetben az italát megitta és játszani kezdett , hangja elcsuklott, felállt és kiment. Az éjszaka végére mérgezés tünetei mutatkoztak és pár nap múlva 1938 augusztus 16-án kilehelte lelkét . A greenwoodi Three Forks Cemetary nevű temetőben helyezték örök nyugalomra a blues egyik legnagyobb csavargóját. A mai napig a legnagyobb hatású blueszenész !Köszönjük
a támogatást:


A GIBSON, EPIPHONE, SHURE kivételes forgalmazója.  MARSHALL, DUNLOP, MXR, SEAGULL árusítója.